Stedenbouwkundige versterken vernieuwen

Gemeente Groningen zoekt een:

Hier werk je aan mee
Groningen staat een enorme uitdaging voor de deur: het behoud van dorpskarakter en landschap in het aardbevingsgebied, terwijl 6.000 woningen moeten worden versterkt of vervangen. Standaardcataloguswoningen dreigen de identiteit van dorpen te vervagen. Het behouden van ruimtelijke kwaliteit vergt een zorgvuldige aanpak, waarbij oplossingen worden ontwikkeld die passen binnen de historische en culturele context. Betere keuzes zijn mogelijk door ontwerpend onderzoek en betrokkenheid, die niet alleen technisch, maar ook ruimtelijk en cultureel verantwoord zijn.

Daarnaast is er een bredere uitdaging op het gebied van ruimtelijke kwaliteit in de versterking, waarbij verschillende opgaven samenkomen zoals verschuivingen in maatschappelijk vastgoed, energietransitie, woningbouw, stikstofproblematiek en herbestemming van boerenerven. Dit integraal toekomstperspectief vormt de uitdaging voor de komende tijd.

Hier ga jij je mee bezig houden
Hoe zijn ruimtelijke structuren ontstaan en waar zijn ze op gebaseerd? Voor ruimtelijke transities onderzoek jij de samenhang van gebieden en maak je krachtige ontwerpen om de diversiteit aan het land- en ruimtegebruik goed ‘onderdak’ te bieden. Je werkt in multidisciplinaire projectteams, hierin ben je de onmisbare schakel en dit leidt tot mooie samenwerkingen en voldoening in je werk. Jij bent betrokken bij verschillende schaalniveaus en zorgt voor een toekomstbestendig buitengebied.

Je buigt je over de vraagstukken van een groeiende stad waarbij behoud van kwaliteiten zoals compactheid, goede bereikbaarheid van het buitengebied en gevarieerde woon- en werkgebieden voorop staat. Actuele thema’s hierbij zijn nieuwe mobiliteit, healthy-ageing, energietransitie en klimaatadaptatie.

Je adviseert vanuit jouw ontwerpkennis over complexe ontwerpopgaven en samenwerken in multidisciplinaire teams. Op gedreven wijze presteer je jouw plannen aan de bewoners, waarbij je hun input en feedback waardeert en meeneemt in het ontwerp.

Je zorgt voor een goede afstemming met opdrachtgevers, projectmanagers, ontwerpers, beheerders en andere teamleden. Samen met je collega’s stel je het programma van eisen/uitgangspunten of visies op. Je ontwikkelt en werkt concepten en ontwerpen uit voor landelijk gebied.

Het verbeelden van ontwerpen in plankaarten, doorsneden en het visualiseren van 3D-modellen;

Toetsen en beoordelen van initiatieven van derden om de kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen;

Actief meedenken over uitbesteden of in-house uitvoeren van ontwerpopdrachten en hierbij de regie voeren.

Hier beginnen?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Mary Jorritsma via telefoonnummer 06 211 993 05.

Reageren kan tot en met zondag 2 juni 2024 via de sollicitatiebutton onderaan de vacature. Het sollicitatiegesprek vindt plaats op 14 juni 2024.

Meer informatie / More information