De twee blokken van VYA zijn onderdeel van de vernieuwing van Osdorp Centrum, aan de Nieuwe Osdorpergracht.
Het plan bestaat uit een ‘toren’ en een blok rond een hof. De verschillende onderdelen rond het collectieve groene hof, vormen een compositie van hogere en lagere delen en kennen meerdere architectonische eenheden die zich van elkaar onderscheiden in kleur, materiaal en detaillering. Posities en variatie in balkonmaat, hekwerken, ramen en neggedieptes brengen verfijning en nuance in de gevel en versterken het beeld van de afzonderlijke architectonische eenheden. Het metselwerk heeft een rijke schakering in kleur en reliëf.
Achter deze gevels schuilt een divers woningaanbod van studio’s, twee-, drie- en vierkamerappartementen, drie en vierkamer maisonnettes. Van de totaal 251 woningen zijn er 93 koop, 96 sociaal en 62 in het midden segment. De studio’s worden, onder begeleiding van Philidelphia, bewoond door mensen met een verstandelijke beperking.
De gevels rondom het collectieve hof creëren één geheel in tegenstelling tot de opzet van architectonische eenheden aan de openbare straatkant. De hoge volumes in dit blok hebben een alzijdige gevel waardoor de gevels aan de openbare ruimte zichtbaar zijn ook in het collectieve hof. Een colonnade vormt een buffer tussen de individuele woningen en het collectieve hof.
De hoogbouw staat vrij in de ruimte en heeft rondom gelijkwaardige uitstraling. Naast de variatie in beeld kent het plan een hoge mate van repetitie waaronder stramienmaten en onderdelen zoals natte cellen en techniek.
De functioneel directe relatie het omliggende openbare gebied was een belangrijk stedenbouwkundig uitgangspunt en is leidend geweest voor de uitwerking van het ontwerp. Woningen op de begane grond liggen iets verhoogd ten opzichte van maaiveld en hebben een toegang vanaf de straat. Voor de appartementen met een buitenruimte aan de straat geldt dat deze naast een toegang aan de hofzijde een extra toegang hebben via de buitenruimte. Zo wordt de openbare ruimte onderdeel van het plan en wordt deze rechtstreeks ‘gevoed’ vanuit de woningen. Entreehallen liggen prominent op de hoek, of centraal in de toren, zijn hoog en ruim en bieden doorzicht naar de straat of naar het hof. Ze dragen bij aan een goed leefklimaat van het openbaar gebied.
Het solitaire blok staat aan twee zijden aan belangrijke openbare ruimtes. Het blok heeft een entrée aan zowel de noord als zuidzijde waardoor de openbare ruimtes zowel fysiek als visueel verbonden zijn. Ook hier liggen de woningen verhoogd ter versterking van het gevoel van privacy. Belangrijk vinden wij ook dat er geen verschil te zien is in de uitstraling van de gebouwen tussen de sociale huur en de middenhuur en koop.