Onze integrale visie voor dit bijzondere landgoed combineert het herstel van een Rijksmonument met het harmonieus, landschappelijk inpassen van eigentijdse ontwikkelingen op het gebied van zorg, wonen en infrastructuur. Nieuwe woningen op het terrein maken deze omvangrijke vernieuwing financieel mogelijk.
Rond het historische hart is een krans van nieuwbouwontwikkelingen voor de zorg gerealiseerd in een krachtige groene bosrand. Zo blijft de eerste indruk er een van historische gebouwen in een bijzondere landschappelijke setting.
De structuurvisie die wij opstelden voor het prachtige zorglandgoed Duin en Bosch kent inmiddels een reeks vervolgstappen. Het Handboek Buitenruimte is opgesteld als leidraad voor alle verdere uitwerkingen, van het grote geheel tot in de kleinste deelgebieden. In dit Handboek Buitenruimte zijn de uitgangspunten vastgelegd op het gebied van ontwerpstijl, materiaalgebruik, sortimentskeuze van bomen, heesters en hagen, de inpassing en behandeling van parkeerplaatsen, de verlichting, etc.
In het inrichtingsplan krijgen keuzes voor de buitenruimte concreet vorm. Zij vormt een solide, ontworpen ondergrond waarbinnen de nieuwbouwplannen kunnen worden ingepast. Bovendien kan op basis van het ontwerp een inschatting worden gemaakt van de kosten die gemoeid zijn met deze herontwikkeling.
Bij de uitwerking van de verschillende locaties zijn separaat beplantingsplannen gemaakt waarin iedere boom en plant een plek krijgt. Waalpartners verzorgt hierbij zowel de engineering als de uitvoeringsbegeleiding.
Voor de circa twintig nieuwbouwlocaties zullen wij de komende jaren afzonderlijke inrichtingsplannen maken. Verschillende zijn er inmidels gerealiseerd, bijvoorbeeld de Ouderenkliniek, de Opnamekliniek en Nieuw Koningsduin (1e fase).
Tom Bullens is aangesteld als stedenbouwkundig supervisor en als voorzitter van het kwaliteitsteam. Dit team waakt over de samenhang en de beoogde kwaliteit van het cultuurhistorisch waardevolle gebied.