Het project Forum Rotterdam betreft een grootschalige maar chirurgische interventie in een gemankeerd stuk wederopbouwstad. Een heel stadsblok waar alleen het voormalige pand van HH de Klerk (tot voor kort Donner) buiten valt. Het ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel, gebouwd in 1941 – 49 door architect H.F. Mertens, is sinds 2010 een Rijksmonument. Ook het voormalige Jungerhanspand maakt deel uit van het project.
De bebouwing langs het Binnenwegplein, de ‘nieuwe’ Lijnbaan, de Oldenbarneveltplaats en de Coolsingel omsluit een sombere binnenhof. De laatste twee straten kennen geen functionerende winkelplint. Hierdoor is het stadsblok een ‘blinde vlek’ in het drukstbezochte deel van de binnenstad. De essentie van het project is om van deze slecht gebruikte plek weer een levendig stuk stad te maken.
Nu het ambitieuze plan van 2010 onhaalbaar is gebleken heeft opdrachtgever Multi ingezet op een aangepast plan dat bestaat uit een aantal onderdelen met een eigen architectuur en invulling. OMA en WDJArchitecten zijn vanaf het begin van het planproces betrokken en ook de ontwerpers van het nieuwe plan.
Met vooral retail-functies in de plint is het project sterk naar buiten gericht en zal het een grote kwaliteitsimpuls voor de omgeving betekenen. Er wordt een grote toeloop van winkelend publiek verwacht. Het Ierse Primark is de grootste huurder met een flagshipstore die van het oude Jungerhans-pand doorloopt tot aan de Koopgoot. De Lijnbaanwinkels worden aan de achterzijde uitgebreid en voorzien van een nieuwe glasgevel, die ondanks de schaalvergroting aansluit bij de ‘oude’ Lijnbaan in ritmiek en materiaalkeuze. Boekhandel Donner vestigt zich definitief in het oude bankgebouw op de hoek Coolsingel-Binnenwegplein met (opnieuw) de grootste boekhandel van Nederland over drie verdiepingen. Aan de achterzijde wordt een groot atrium met glaskap gerealiseerd. Het trappenhuisraam met geëtste glasramen van de kunstenaar Copier zal van hieruit voor het publiek weer zichtbaar worden ABN AMRO keert hier zelf ook terug met een bankshop op de andere hoek en kantoorruimten op de bovenetages. De bestaande kantoortoren zal worden getransformeerd tot woontoren met ronde balkons in de vorm van een bloemblad.
Het totale plan beslaat bijna 65.000m2. De bouw is gestart begin september 2017 en is naar verwachting in 2019 gereed.